Passa al contingut principal

REFLEXIÓ | LA HISTÒRIA ESTÀ PER NO REPETIR-LA.

És cert això que la història està per no repetir-la? N'estem segurs? Si ens remuntem uns anys enrere, concretament 85 anys, ens situem a l'any 1933, aquell any un jove partit a Alemanya anomenat NSDAP (Partit Socialista dels Treballdors Alemanys, partit nacionalsocialista o partit nazi), en un moment en què el poble alemany estava sobrepassat per l'atur, la pobresa i després de la humiliació en la Primera Guerra Mundial recent passada, el NSDAP volia fer resorgir a Alemanya perquè tornés a ser el país gran que havia sigut. El partit nacionalsocialista es presentava a les eleccions del país amb un cap de govern, anomenat Adolf Hitler, un excaporal austríac que prometia tornar "l'alegria" als ciutadans alemanys. En el moment de les eleccions celebrades el mateix any 1933, aquest partit, aconseguia democràticament la victòria a les eleccions del país.

Al ser nomenat pel President d'Alemanya del moment, com a canceller del poble alemany, aquest tal Adolf Hitler, va començar a establir plans contra els jueus i resumint-ho molt: fent una de les massacres més grans de la història "gràcies" (amb moltes cometes) al seu racisme extremat, i a l'adoctrinament que va aconseguir inculcar a molta de la població del país.

També tenim els casos de Stalin o Mussolini, al segle XX, dos caps de govern, que aquests, al contrari de Hitler, no entraren democràticament ni a partir d'unes eleccions, sinó entrant dictatorialment al govern i fent-se càrrec dels seus països respectius, la Unió Soviètica i Itàlia.

Però ara estem al 2018, al segle XX ja, i tot i que hauríem de pensar que aquesta història és passada i no s'hauria de tornar a repetir, a causa de les morts que han causat aquests governs, estem veient aquests últims anys, un auge massiu de l'extrema dreta a Europa i a alguns països del món com poden ser Brasil, Xina, Corea del Nord, Veneçuela o Estats Units per exemple.

Parlant d'Europa, tenim diversos casos on l'extrema dreta ja és un fet, perquè té representació parlamentària, alguns d'aquests països són: Itàlia amb el partit de la Lliga Nord de Matteo Salviniel UKIP al Regne Unit, el PVV a Països Baixos, l' AfD a Alemanya, el FN de Marine Le Pen a França, el PiS a Àustria, el Perus a Finlàndia, el SD a Suècia, el DF a Dinamarca, els XA o l'Anel a Grècia, el SVP a Suïssa, el SNS a Eslovàquia o finalment el SRS a Sèrbia. Com veiem tots aquests partits tenen, encara que sigui minoritària, una representació parlamentària als seus respectius congressos. Però tenim casos en què hi ha partits d'extrema dreta en el que encara no tenen representació, però les enquestes els donen esperances que això sigui així, com és el cas de VOX, el partit ultradretà espanyol. També per l'altra banda, tenim partits polítics que ja estan governant els seus respectius països, com són el partit republicà de Trump als Estats Units, a Corea del Nord, Kim Jong-Un, a HongriaVictor Orbán, a Àustria, la coalició del partit conservador del poble i de l'ultradretà, Partit de la Llibertat, i finalment a Brasil, el recent cas de Jair Bolsonaro.

Imatge relacionada
Manifestació falangista davant del "Valle de los Caídos" al 2018.
El Confidencial.
Veient aquest panorama, no ens hauria de preocupar els pensaments de tots aquests polítics, que és una realitat que estan essent escollits pel mateix poble i comencen a pujar a les enquestes i alguns, ja citats aconsegueixen guanyar, fins i tot? Tornarem a veure banderes nazis o preconstitucionals, frases xenòfobes i salutacions al sol rondant per Europa en uns anys?

Reflexionem-hi, perquè la història està per no repetir-la.

Oriol Prats.

Dades de partits ultradretans a Europa. El Periódico

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

REFLEXIÓ | "BOOM" OPERACIÓN TRIUNFO?

Operación Triunfo és un programa de telerealitat en forma de concurs de música que pretén formar cantants de música comercial, en el que podem observar la vida dels participants les 24 hores del dia i que va començar la seva primera emissió el 2001 i d'on van sortir grans cantants actuals com poden ser David Bisbal, Chenoa o David Bustamante. Aquest programa va fer una parada d'emissions el 2011 a causa de les baixes dades d'audiència registrades aquell any. Però sis anys després van decidir tornar a emetre capítols d'aquest concurs-reality, i, tot i no ser el que s'esperava, el programa va registrar una petita pujada en el que fa l'audiència, tenint uns 2.432.000 espectadors a cadascuna de les eliminatòries i uns 3.925.000 a la Gran Final. Audiència Operación Triunfo al llarg de totes les edicions Encara que el programa no registrés la pujada d'audiència que s'esperava (tan sols 146.000 espectadors més envers l'edició de 2011), aquest...

REFLEXIÓ | EL REGGAETON MASCLISTA ESTÀ CANVIANT?

El reggaeton, trap, dembow i derivats, són gèneres musicals totalment basats en pocs temes: amor (infidelitats, simples relacions...), diners, festa, drogues o sexe, i en aquest últim tema, es veu que moltes vegades és un gènere totalment masclista, i tot això es veu en les seves lletres. Cantants com: Bad Bunny, Ozuna, Kidd Keo, o Maluma (qui després d’una portada de disc on es veia a ell en un llit i al seu voltant tot de dones amb roba interior, va rebre l’atac a Twitter amb el hashtag #MejorSolaQueConMaluma)... han sigut objecte de crítiques des que aquests gèneres han agafat una volada irrefrenable, i sobretot amb les persones joves i adolescents. “Estoy enamorado de cuatro babies, siempre me dan lo que quiero, chingan cuando yo les digo” (Maluma), “Loco, tu mujer es una perra” (ElIlluminari) , “La caliento, soy un radiador” (Kidd Keo) , “Siempre he sido una dama, pero soy una perra en la cama” (aquesta pronunciada per una dona, en aquest cas l’artista Natti Natasha). D...

VALÈNCIA - BARÇA. L'EQUIP BLAUGRANA SENSE AIXECAR EL CAP.

El Barça es presentava a Mestalla, davant del València després d'una ratxa dolenta de victòries, en les quals havia sumat 2 punts dels 9 possibles. L'ambient de la part culer, tot i això, era animat degut a la recent victòria contra el  Tottenham  el passat dia 3, i feien que es veiessin brots verds dins de la crisi que es comença a pensar que pateix el Barça després d'aquests últims partits sense gairebé puntuar. Foto feta pel diari Marca Però els brots verds van desaparèixer just al minut 2 de partit quan en un córner a favor del València, es va produir un error defensiu per part de Piqué que  en  rematar la pilota malament, la regala al defensa contrari, Ezequiel  Garay  que amb Ter  Stegen  batut, marcava a plaer. Just 10 minuts després de l'anotació per part de l'equip de  Marcelino  Garcia Toral, un dels seus jugadors punters, el portuguès  Gonzalo   Guedes  es lesionava, fent-se una distensió a l'adductor i...