El crim de la Vila Olímpica va ser el delicte perpetrat a principis del 2000 per un grup de sis nois que després de robar la jaqueta a un altre jove que sortia de la discoteca, li van clavar puntades de peu fins que va caure mort. Qui va donar la puntada final que va portar a aquest desenllaç? Com s’ha de jutjar a aquest assassí?
El Dr. Ramon Ragués és catedràtic de Dret Penal a la Universitat Pompeu Fabra i ens parla sobre el que la doctrina denomina com a “condemnes alternatives”, un concepte, importat des de la paraula “Wahlfeststellung” de l’alemany, feta servir des de fa més de 150 anys al país germànic, però sense una traducció concreta en castellà; aquest mot es vindria a referir a aquella condemna que s’aplica quan els fets jutjats, són delicte però hi ha dubtes sobre les proves que han conduït a la identificació d’aquest. Com explico a l’exemple del crim de la Vila Olímpica, delicte, en va existir, però tenim dubtes sobre qui va ser l’assassí que va donar el cop mortal al jove.
En no poder-se determinar l’autor final del crim, el jutge va decidir sentenciar amb culpabilitat compartida al grup agressor sencer per coautoria amb l’autor principal, la doctrina penal explica que en la sentència ha de constar que se’ls condemna alternativament. Com es pot constatar, aquesta decisió del jutge pot ser vista com una falta de legalitat, ja que s’està culpant a cinc dels implicats com a autors d’aquest assassinat.
La conclusió en paraules del Dr. Ragués és que la discussió sobre la condemna alternativa és un tema ben viu, tot i que a Espanya sigui un tema relativament nou comparat amb Alemanya.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada